Green Forest Ecolodge

Green Forest Ecolodge

Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991
Geotours
Baños de Agua Santa
Instagram galerij

Green Forest Ecolodge | Geotours | Adventure Travel Tour Agency in Baños Ecuador since 1991

 

Geotours is Green Forest Ecolodge in Cuyabeno 

Het kanton Cuyabeno wordt beschouwd als een immaterieel gebied, omdat het deel uitmaakt van het Cuyabeno Fauna Productie Reservaat. Het heeft ontelbaar veel plaatsen met een groot toeristisch potentieel en is het eerste ecologische kanton van de provincie.

 

Het grootste watersysteem is de Aguarico rivier, Cuyabeno, Puarya, Sábalo, Sacundo Grande, Juanillas en Guepi. De grote Aguarico strekt zich uit met het water naar de Amazone. Cuyabeno is een interessant kanton voor ecotoerisme; het biedt jungle toerisme en verkoop van ambachten in een huis-museum. Het is een goed geregeld kanton en staat klaar om je de door de paden van het bos te begeleiden.

 

Het Cuyabeno Fauna Productie Reservaat is een plaats met een grote biodiversiteit, het is de thuisbasis van een van de grootste concentraties van dieren in het wild, zowel in flora en fauna. Het is een complex systeem van regenachtige formaties, 14 lagunes, rivieren en een tropisch bos dat met 603.000 hectare een record maakt in termen van biodiversiteit in de wereld. Het reservaat is ook de thuisbasis van zeldzame soorten, zoals de mythische roze rivierdolfijn, de Hoatzin of de arend van de regio met zijn acht meter brede vleugel opening.

 

Er zijn maar weinig touroperators gekwalificeerd om in dit gebied te werken, omdat het Cuyabeno reservaat deel uitmaakt van het nationale systeem van beschermde gebieden. Om deze reden is zijn er niet veel toeristen in het gebied en kun je genieten van de natuur en de prachtige geluiden.

 

In het westelijke deel begint het reservaat aan de voet van de Andes, maar al snel komen de Amazone vlaktes binnen. Er zijn twee zeer horizontale uiterwaarden, waar je onderling verbonden lagunes kunt vinden: de eerste is de Laguna Cuyabeno (of Laguna Grande) en de andere aan de grens met Peru. Oorspronkelijk bevat het reservaat alleen het hele stroomgebied van de Cuyabeno rivier, maar met zijn uitgebreide delen van de rivieren Aguarico en Putumayo. Het terrein buiten de vlaktes bestaat uit stevig land op over het algemeen zeer lage heuvels.

 

Lagune Delfincocha

Vanwege de omstandigheden die Cuyabeno biedt, is de ecotoerisme een van de belangrijkste toepassingen die in het reservaat plaatsvindt. Zowel door privébedrijven als door de bewoners van de sector, is Delfincocha een van de belangrijkste attracties, omdat het de mogelijkheid biedt om met de dolfijnen te zwemmen.

 

De roze dolfijn of rivierdolfijn is een soort die uitsluitend in rivieren, lagunes en zoetwaterpijpen van het Amazonebekken leeft. Ze zijn te vinden in ondiepe wateren, wanneer het habitat is gevuld met bomen en planten die deel uitmaken van de bosbodem. Dit zorgt ervoor dat het een interessante hindernisbaan wordt veroorzaakt door de dolfijn die moet bewegen wanneer hij op zoek gaat naar zijn prooi. Om deze reden is de roze dolfijn flexibeler en trager dan de dolfijnen van de oceaan. Deze dolfijnen voeden zich normaal gesproken met vissen en soms met weekdieren en schaaldieren. Deze soort lijkt de voorkeur te geven aan eenzame vissen dan aan scholen. De dolfijn sleept zijn prooi naar de bodem en scheurt het hoofd af voordat hij de vis inslikte. Als de vissen erg groot zijn, dan breekt de dolfijn niet alleen hun hoofden af, maar breekt hij ze meestal doormidden met de achterste tanden voordat ze ze opeten.

 

Legenden van de Roze Dolfijn

Men denkt dat de roze dolfijn bijna 30 jaar kan leven, maar de gegevens over de levensperiode zijn nog steeds niet bekend. Er zijn geen bekende archieven van dit soort roofdieren, maar in het Amazonegebied zijn enkele legenden die hun leven in gevaar kunnen brengen.

De legende is dat dit dier, op nachten met volle maan, alle vrouwen zwanger maakt die de rivier binnengaat in haar vruchtbare periode. Een andere legende zegt dat als er feesten zijn op nachten met volle maan nachten, de dolfijn verandert in een man en naar feestjes gaat om de vrouwen van de regio te verleiden. HIj zal helemaal in het wit gekleed komen, met een strooien hoed om zijn blaasgat te verbergen. En men gelooft dat elke vrouw die in een kano vaart in de rivier tijdens haar menstruatie, op een dag bezoek zal krijgen van een dolfijn die haar zwanger zal maken.

 

Vanwege deze legendes zijn roze dolfijnen gecrediteerd voor het vaderschap van alle kinderen zonder een vader in de regio en er wordt gezegd dat er in sommige gevallen kinderen zijn geregistreerd in de notarissen als kinderen van de dolfijn. Om deze reden proberen de mannen van de regio in veel gevallen het leven van deze dieren te beëindigen, omdat ze niet willen dat ze hun vrouwen zwanger maken.

 

Flora Cuyabeno

Een aantal soorten die opvallen zijn: orchideeën, heliconia en bromelia's. Zij bezitten over een hoge diversiteit aan soorten zoals: varens, morete of canangucho, gimp, zwarte lippen, chambira, speer, chuncho, pambil, tagua, balsem, palmen, ceiba, sani yura, guarango, bamboestok, shimbillo, matapalo, ungurahua, palo de cruz kweepeer of python, cat's claw, huito, drakenbloed, berg ui, toquilla, ribben van Adam, sanango, ayahuasca, balsa, kopal, etc. Daarnaast worden de bomen van de mieren van citroen bewoond in haar holle takken door insecten die een zure citrussmaak produceren , dat dient als plantenbeschermingsmiddelen tegen mogelijke roofdieren.

 

Fauna Cuyabeno

Er wordt geschat dat er ongeveer 1320 soorten: 165 zoogdieren, 493 vogels, 96 amfibieën, 91 reptielen en 475 soorten vissen zijn.

 1. Zoogdieren: Vampyrum spectrum (grotere vleermuizen dan die van Amerika), jaguars, Eira Barbara, tapirs, gordeldieren, halsbandpekari, peccaries, miereneters, water vossen, wollige vossen. Onder de meest representatieve primaten kunnen we de leoncillo of pocketaap, de zwarte of gele handstammen, plevieren, brulapen en barquis noemen.
 2. Aquatische zoogdieren: de roze dolfijnen en reuze otters
 3. Vogels: er zijn 493 soorten; 17 worden beschouwd als bedreigd, 31 zijn zeldzaam en 3 zeer zeldzaam, namelijk de stern, parkiet en de patrijs violaceae duif.
  Een van de belangrijkste soorten die in het gebied te vinden zijn: ara's (rood en groen), die kunnen 30 tot 40 jaar leven; pechipunteado timmerman, Fuertes momoto, garrapatero piquiliso kolonisator vogel van open gebieden, waterkokers, Tangara gemaskeerd, toekans, ijsvogels grote visser, ijsvogel pigmeo de kleinste ijsvogels, harpij, kuif slang adelaar, trompettist aligris, golicastaña Spinetail, zaaibed piquigrande, breasted valk, onder anderen. 
 4. Amfibie: reuzepad, giftige kikkers, blad kikkers, boom kikkers, salamanders, pudridora en anderen.
 5. Reptielen: anaconda, boa esmeralda, groene slang, papegaai, Equis, Schildpadden zoals: charapa, motelo en tapaculo; alligatorbril en dwergalligator; De leguaan van Guichenot; salamancas en de tropicurus-flaviceps.
 6. Vissen: studies van het Aguarico geven aan dat er 475 vissoorten zijn; de grootste diversiteit aan soorten dan elk ander gebied in Ecuador. De meest voorkomende soorten zijn witte piranha, paco (een grote vis die wordt gekenmerkt door het hebben van een dubbele rij tanden dat zeer wenselijk is voor zijn vlees) en sabaletas.

Green Forest Ecolodge Tours

 1. Cuyabeno Ecolodge - Driedaagse Tour
 2. Cuyabeno Ecolodge - Vierdaagse Tour
 3. Cuyabeno Ecolodge - Vijfdaagse Tour
Directe lijn met ons..!